Пропускане на навигацията

Образи и асоциации от звук, и букет от разнолики емоции поднесоха на многобройната си публика с концерта на 8 октомври „Кварто квартет” и техните приятели.  DSC_7200
На сцената на зала „България” бяха едни от най-добрите млади български музиканти – истинска звездна компания. Програмата, която те изпълниха бе една своеобразна двойна разходка – публиката се „разходи” от епохата на барока до дните на нашето съвремие, но едновременно с това се пренасяше и от сезон в сезон. „Годишните времена” на Вивалди двамата солисти на концерта си поделиха, като Иван Пенчев изпълни „Пролет” и „Лято”, а Иван Въгларов – „Есен” и „Зима”. След красивото изпълнение на това емблематично произведение, в което редуването на природните картини подтиква мислите ни към философски аналогии със сезоните в житейския път на човека, последваха дълги аплодисменти на публиката. Музикалната вечер продължи с Вивалди – Концерт за две цигулки и струнни, в който двамата цигулари солираха в съвършено единство, както помежду си, така и с блестящия оркестър.
След антракта залата се изпълни отново със звука на струнните инструменти, но този път споен с тембъра на бандонеона на Матиас Гонзалес. За първи път в България „Годишните времена на Буенос Айрес” от Астор Пиацола бяха представени пред публиката в изключително екстравагантен, но и завладяващ с очарованието си нов аранжимент – дело на самия Гонзалес. Публиката прие с „отворени обятия” този много стилен, колоритен и майсторски направен аранжимент, премерено изпъстрен с характерните странности на звукоподражанието. В главните роли бяха бандонеон, цигулка и контрабас, но те не се натрапваха, а уверено водеха със себе си всички инструменти от състава в музикалното повествование на творбата. Соловата партия на цигулката бе виртуозна, с много каденци и ефектни пасажи. Сола имаха също контрабаса, виолата, втората цигулка и виолончелото, а концертмайсторът на ансамбъла Иван Въгларов смело се намесваше в „солата за двама”, както ги е нарекъл Пиацола. Написаният от М.Гонзалес аранжимент бе наистина изключителен и след изпълнението му на сцената на зала „България” вече е регистриран в световната база-данни, като произведение на Матиас Гонзалес по Пиацола.
След заслужените дълги аплодисменти Quarto Quartet и приятели се отблагодариха на своята публика като изпълниха за бис прочувствено „Cite tango” от Астор Пиацола (отново в специален аранжимент на Матиас Гонзалес, който включваше и чембало), но присъстващите в залата успяха да изискат с нестихващите си овации, още един бис. Така концертът завърши с повторно изпълнение на II-ра част (“Primavera”) от „Годишните времена на Буенос Айрес” на Пиацола (аранжимент на М. Гонзалес), но този път в променен вариант – като за финал музикантите преминаха импровизационно през много от прозвучалите теми и затвърдиха у публиката впечатлението за един незабравим звезден концерт.
Евгени Николов (Софийски солисти), Христо Андреев (БНР), Ива Джаджева (БНР), Ивайло Данаилов(БНР), Светлана Станчева (Quarto Quartet, БНР), Дивна Белчева (Софийска филхармония), Здравка Комитова (Софийска филхармония), Татяна Тодорова (Quarto Quartet, БНР), Кирил Матанов (Софийска филхармония), Кирил Христов (Софийски солисти), Димитър Тенчев (Quarto Quartet, Софийски солисти), Кристиaна Алипиева (Софийска филхармония и Оркестър на Classic FM), Силвет Салиева (Quarto Quartet, Софийска опера и балет) и Стефан Врачев (Софийска филхармония).
Солисти: Иван Пенчев (цигулка, Quarto Quartet и Софийска филхармония), Иван Въгларов (цигулка, Оркестър на нациите) и Матиас Гонзалес (бандонеон) – Аржентина.DSC_7261
Програмата от концерта “Vivaldi & Piazzolla 4 You” (8 октомври, 2013 г.):
Part I: Antonio Vivaldi
1. „Four Seasons”
– Concerto No. 1 E major, RV 269, „La primavera“(Spring)
– Concerto No. 2 G minor, RV 315, „L’estate“ (Summer)
– Concerto No. 3 F major, RV 293, „L’autunno“ (Autumn)
– Concerto No. 4 F minor, RV 297, „L’inverno“ (Winter)
 Concerto for 2 Violins and cello in D minor
Part II: Astor Piazzolla
 “Four Seasons for Violin, Bandoneon and Strings of Buenos Aires”
(arr, for Quarto – Matias Gonzalez)
– Verano Porteño (Buenos Aires Summer)
– Primavera Porteña (Buenos Aires Spring)
– Invierno Porteño (Buenos Aires Winter)
– Otoño Porteño (Buenos Aires Autumn)
DSC_7299
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: